računalo naočale radni stol

Rizici pri radu na računalu

Rad na računalu danas je jedan od najčešćih radnih zadataka, a prema Pravilniku o radu s računalom definira se kao svaki rad u kojem radnik više od 4 sata dnevno koristi računalo. Rad na računalu je zahtijevan u smislu psihičkih i fizičkih rizika i napora te je potrebno kvalitetno organizirati rad na računalu te izraditi procjenu rizika vezanu uz rad na računalu.

Rad na računalu utječe na zdravlje kroz više aspekata.

Psihofizički napori

Ovi napori povezani su s psihičkim i psihofizičkim smetnjama i stresom. Oni dolaze kao posljedica naglih, brzih i iznenadnih promjena na radnom mjestu, a uzroci su stresa koji može prouzročiti glavobolje, umor, iscrpljenost, znojenje i lupanje srca te druge.

Vidni napori

Vidni napori najuočljivija su poljedica rada na računalu, a manifestiraju se kao suhe oči, umor očiju, iritacija i peckanje očiju. Za smanjenje vidnih napora potrebno je korištenje odgovarajuće opreme i poduzimanje mjera za njihovo smanjenje, kao što su odgovarajuća udaljenost ekrana od očiju (50-70 centimetara), osiguranje dovoljne razine osvijeljenosti ranog mjesta i slično.

Statodinamički napori

Ovi napori posljedica su dugotrajnih, fiksnih položaja glave i tijela uslijed sjedenja i rada za računalom, a manifestiraju se kroz bolove u vratu, leđima, prstima šake, zglobovima i slično.

Obveze poslodavca

Poslodavac je obvezan izraditi Procjenu rizika za radna mjesta s računalom te provesti mjere za otklanjanje nedostataka. Radnike mora upoznati s okolnostima i zahtjevima rada na računalu te osigurati potrebno osposobljavanje prije početka rada. Potrebno je donijeti plan mjera i, ako je moguće, izmijenjivati rad na računalu s drugim aktivnostima u toku radnog dana. Ako radnik radi isključivo na računalu potrebno je osigurati kratkotrajne pauze od minimalno 5 minuta svakih sat vremena te upoznati radnike s vježbama rasterećenja.

Obavezan pregled vida

Poslodavci radnicima koji rade na računalu moraju osigurati pravovremene preglede vida najmanje jednom svake četiri godine te prije početka radnog odnosa. Ako radnik koristi korekcijska pomagala tada pregled vida se treba osigurati svakih dvije godine ili na zahtjev radnika. U slučaju da se na pregledu utvrdi potreba za dodatnim pregledom kod specijalista oftamologa troškovi ne smiju ići na teret radnika.

#

Comments are closed