Nema ljepše blagdanske slike od upaljenih lampica na božićnom drvcu, zar ne? No, jeste li znali da upravo one skrive najviše požara tijekom blagdana i da požar može zahvatiti cijeli bor za samo 20 sekundi?

Pred nama su najljepši dani u godini, vrijeme okupljanja obitelji oko božićnog drvca i dijeljenja posebnih trenutaka s nama najdražim osobama. U centru slavlja najčešće je božićna jelka s bljeskavim lampicama i brojnim ukrasima.

No, upravo je bor jedno i od najopasnijih mjesta tijekom blagdana u našem domu. Samo u prošloj godini, primjerice, bio je ‘krivac’ za niz manjih požara u obiteljskim domovima, dok u SAD-u (prema statistikama) u prosjeku svake godine izazovu oko 300 požara u kojima strada 14 ljudi!

Za samo 20 sekundi plamen može zahvatiti cijeli bor, a za 90 sekundi od drvca ostaje samo pepeo! I dok je tako malo potrebno za nesreću, još je manje potrebno da sve eventualne nesreće – spriječite.

Stoga, kako bi ovogodišnji blagdani protekli u miru, slavlju i sreći donosimo 10 najvažnijih savjeta vatrogasaca uoči blagdana:

  1. Prije stavljanja na bor prekontrolirajte sve lampice i ukrase, provjerite je li utikač ispravan a žice neoštećene kako biste spriječili kratki spoj. I istraživanje Europske komisije pokazuje kako je čak trećina božićnih lampica neispravna i može izazvati požar ili probleme sa strujom!
  2. Tijekom ukrašavanja pripazite da žaruljice ne budu u izravnom kontaktu s ukrasima i iglicama.
  3. U utičnicu priključite samo jedan produžni kabel, a u svaki produžni kabel uključite najviše tri seta lampica.
  4. Na bor nikad ne stavljajte upaljene svjećice. Odaberite ukrase s oznakom nezapaljivo (‘fire retardant’), a istu oznaku potražite i ako kupujete umjetno drvce.
  5. Bor postavite što dalje od peći, radijatora, grijalica i TV-a, a iglice i grančice ne spaljujte u peći jer crnogorica obiluje biljnim sokovima, gore brzo i žestoko te plamen može lako izmaknuti kontroli.
  6. Uputno je i pokraj bora držati aparat za gašenje jer – još jednom ističemo – za samo 20 sekundi plamen će zahvatiti cijeli bor, a za 90 s od drvca ostaje samo pepeo!
  7. Palite li prskalice odmaknite se dalje od gorivih površina.
  8. Svjetiljke na boru, ako su stalno uključene, mogu se zagrijati i do 90°C, pa svaki put kad odlazite od kuće ili idete na spavanje, obvezno isključite svu ukrasnu rasvjetu.
  9. Nadamo se da ne bacate pirotehnička sredstva (jer se njih boje i ljudi i brojne životinje!) a ako kojim slučajem ne možete kontrolirati druge u bacanju pripazite gdje ih bacaju jer i oni mogu izazvati požar!
  10. Prirodno drvce sadrži puno smole, a kako ona pri eventualnom zapaljenju stvara puno dima, dugo izlaganje dimu može biti potencijalno vrlo ubojito.
#

Comments are closed